Kerajaan Guangdong menasihatkan orang ramai untuk tinggal di wilayah untuk CNY
Toto

Kerajaan Guangdong menasihatkan orang ramai untuk tinggal di wilayah untuk CNY

Seorang pegawai kanan yang mewakili pihak berkuasa kesihatan di tanah besar China Guangdong, telah menyeru orang ramai di wilayah yang mempunyai lebih https://galeriapunto.com/ 100 juta orang itu, untuk menghabiskan cuti Tahun Baru Cina (CNY) Februari mereka dalam sempadannya, sebagai langkah berjaga-jaga terhadap risiko penularan. Covid19.

Pelawat dari wilayah Guangdong merangkumi hampir 60 peratus daripada pelawat China daratan Macau untuk sebelas bulan pertama 2020, menurut data terkini yang tersedia daripada Perkhidmatan Perangkaan dan Banci Macau.

Sepanjang Januari hingga November, Macau mempunyai hampir 2.4 juta ketibaan pelawat dari Guangdong, mewakili 57.8 peratus daripada agregat 4.15 juta ketibaan China daratan. Bandar ini merekodkan keseluruhan, 5.24 juta ketibaan pelawat bagi tempoh Januari hingga November.

Huang Fei, timbalan pengarah Suruhanjaya Kesihatan Guangdong, menyebut nasihat ‘duduk di rumah’ untuk Tahun Baru Cina dalam taklimat media pada Jumaat mengenai situasi Covid-19 tempatan. Guangdong bagaimanapun kekal sebagai tempat “berisiko rendah” dari segi Covid-19, kata Encik Huang.

Macau pada masa ini mempunyai aturan perjalanan bebas kuarantin dengan tanah besar, dengan syarat pengembara ke mana-mana arah tidak berada di negara asing dalam beberapa hari sebelum itu.

Majlis Negeri China telah menetapkan 11 hingga 17 Februari termasuk, sebagai tempoh cuti Tahun Baru Cina untuk 2021. Cuti selama seminggu – dikaitkan setiap tahun dengan kalendar lunar dan juga dikenali sebagai musim bunga “Minggu Emas” – lazimnya merupakan tempoh yang sibuk untuk Pusat peranginan kasino di Macau dan perdagangan pelancongan di bandar ini.

Sejak bermulanya krisis Covid-19 di tanah besar China pada 2020, bidang kuasa telah memperkenalkan sistem tiga peringkat untuk mengkategorikan risiko Covid-19 berhubung dengan bandar dan wilayah utama. Sistem ini juga menjadi titik rujukan bagi kerajaan tempatan di tanah besar untuk memutuskan dasar pencegahan virus.

Pegawai kesihatan Guangdong, Encik Huang, berkata pada hari Jumaat: “Memandangkan syarat untuk kerja pencegahan dan kawalan [Covid-19] kini dicabar dan rumit, kami akan menggalakkan syarikat untuk – mengikut status https://totobethk.info/ pengeluaran mereka dan kehendak pekerja mereka – mengatur secara fleksibel tempoh cuti untuk kakitangan mereka dan mengarahkan mereka untuk tinggal di Guangdong semasa cuti Tahun Baru Cina.”

Dia menambah: “Kami akan mencadangkan orang ramai supaya tidak meninggalkan Guangdong melainkan perlu berbuat demikian.”

Encik Huang seterusnya menyatakan warga Guangdong dinasihatkan “tidak pergi ke mana-mana tempat yang berisiko tinggi atau sederhana [dalam China] atau di luar sempadan negara. Jika mereka mesti…dimaklumkan tentang situasi penyebaran virus dan langkah-langkah pencegahan destinasi mereka.”

Sehingga Ahad, tempat-tempat berisiko tinggi dan sederhana di tanah besar China semuanya berada di utara, iaitu di wilayah Hebei, bandar Beijing, wilayah https://shopdanielespinosa.com/ Liaoning dan wilayah Heilongjiang, menurut maklumat yang diterbitkan oleh pihak berkuasa kesihatan China.

Pada masa ini, pelawat masuk ke Macau yang tidak berada di luar tanah besar China dalam tempoh 14 hari dari tarikh ketibaan mereka di Macau, dikecualikan daripada menjalani kuarantin 14 hari, selagi mereka boleh memberikan sijil – dikeluarkan dalam tempoh tujuh hari selepas ketibaan – membuktikan kebebasan daripada jangkitan Covid-19.

Notis nasihat pihak berkuasa kesihatan Macau, yang dikeluarkan pada hari Sabtu, berkata pengecualian kuarantin tidak terpakai pada tarikh itu, kepada penduduk tanah besar yang ingin melawat dari tempat berikut: bandar Shijiazhuang dan bandar Nangong di wilayah Hebei; daerah Aihui di bandar Heihe, dalam wilayah Heilongjiang; Bandar Dalian dan bandar Shenyang di wilayah Liaoning; dan beberapa daerah di ibu negara, Beijing.